izat 28.03.2006 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 zapraszam do tego wątku wszystkich którzy kochają bawić się tą techniką zdobienia, entuzjastów i praktykówja stawiam w niej pierwsze kroki i chętnie zaczerpnę info praktyczne w tym temacie a propos akcesoriów i samej pracy zachęcam też do wklejania zdjęć swoich prac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 29.03.2006 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 Podpisuję się pod prośbą, jeszcze nie postawiłam żadnego kroku, ale przymierzam się. Na razie szukam inspiracji, czytam i patrzę. Więc wklejajcie, może się w końcu odważę, jak już będę miała trochę czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 29.03.2006 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 Tak, tak czekamy na instrukcję i efekty prac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 29.03.2006 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 po pierwszych doświadczeniach mam pierwsze pytaniaużywam kraka jednoetapowego a chciałabym osiągnąć siateczkę a nie fakturę zgodną z pociągnięciem pędzlajak to zrobić??czy do tego potrzebny jest jakiś inny krak?? może ten dwuskładnikowy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 12.04.2006 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 To dzielę się doświadczeniamiPo pierwsze to bajecznie proste i super zabawa a efekty olśniewające. Na tyle proste że z powodzeniem zdobi tą techniką różne przedmioty 8-letnie dziecko.Ale po kolei:1) Zdobić można praktycznie wszystko nawet pudełko po butach, byle było w miarę sztywne2) Farby akrylowe wystarczy mieć resztki z malowania - nie jakieś specjalne od plastyków3) Farby najlepiej w 2 kolorach tj. ciemniejszy podkładowy i jasny nalepiej biały lub kremowy na wierzch.4) Serwetki - nie wszystkie się nadają, bo niektóre są zbyt cieńkie po rozwarstwieniu i dają słaby efekt. Najlepsze okazały się włoskie po ok. 5 złotych paczka5) Jedyną ważną sprawą jest lakeir do spękań - u nas co dziwne można dostać w slkepie z farbami.6) trochę o technice- podkład wcale nie trzeba malować zbyt dokładnie- lakier do spękań - im dłużej schnie tym lepsze popękania- farbę zęwnętrzna jeśli malujemy pędzlem to mamy spękania wzdłuż pociągnięć pędzla, ale jeśli nakładamy ją gąbką (np myjką do naczyń) to wtedy uzyskujemy siateczkę- obrazki z serwetek nie trzeba wycinać dokładnie, można wycinać też wybrane fragmenty i układać własne kompozycje (szczególnie przydatne w przypadku pisanek).- serwetki nakładamy suche na przedmiot i klej nakładamy na wierzch, wchodzi w serwetkę i można pędzlem lub placem elegancko powygładzać- koniecznie jeśli macie Wikol trzeba go rozcieńczyć[/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 12.04.2006 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 a moje serwetki się marszczą :( nawet jak je dociskam gąbeczką i na początku są gładkie to jak rozmiękną są pomarszczone co zrobić żeby tak nie było??? najlepiej wychodzi mi z papierem ryżowym lub Velo serwetki jakoś słabo może dlatego że naklejałam dośc duże motywy ... ???? faktycznie nie zdawałam sobie sprawy, że to taka prosta zabawa choć wymaga cierpliwości ale ile radości przynosi!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcy 12.04.2006 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 A moje serwetki się nie marszczą, bo idę na łatwiznę Smaruję powierzchnię klejem, czekam aż wyschnie, kładę serwetkę i naprasowuję ciepłym żelazkiem. To taki dekupaż dla leniwych, lub posiadających nieletni przychówek Potem trzeba delikatnie pokryć klejem i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 12.04.2006 16:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 czy możecie zaprezentować swoje prace lub dzieła Waszych pociech???jestem bardzo ciekawa efektówzapraszam do wklejania zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiorek 12.04.2006 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 Może trochę to uproszczęDo decoupage klasycznego potrzebne jest :-farba podkładowa (akryl do drewna i metalu ze wzg na lepsze wykończenie i wytrzymałość)-wycięty motyw papierowy-klej do decoupage'una wykończenie lkaier akrylowy Serwetki być może są łatwiej dostępne ale są trudne w pracy.I taka drobna jeszcze uwaga,gdy pracujemy z serwetkami to jest to technika serwetkowa,natomiast gdy z papierem jest to decoupage. Do klasycznego decoupage'u nie są potrzebne efekty specjalne w postaci środków postarzających.Szczególnie crack jednoskładnikowy jest używany z przesadą .Ten crack daje efekt starej farby na drewnie na tym powinno się to robić.Stosowanie go na szkle ,metalu i innych jest pomyłką a już szczególnie jak stosowany jest jako element dekoracyjny i widzimy tak zrobione serduszka czy chmurki.Mam nadzieję,że nie zanudziłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiorek 12.04.2006 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 No to jeszcze coś wkleję ,żeby tak tylko nie pisać http://bi.gazeta.pl/o/a/forum/384/1/384158.jpg http://bi.gazeta.pl/o/a/forum/384/1/384157.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 13.04.2006 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 a moje serwetki się marszczą :( nawet jak je dociskam gąbeczką i na początku są gładkie to jak rozmiękną są pomarszczone co zrobić żeby tak nie było??? najlepiej wychodzi mi z papierem ryżowym lub Velo serwetki jakoś słabo może dlatego że naklejałam dośc duże motywy ... ???? faktycznie nie zdawałam sobie sprawy, że to taka prosta zabawa choć wymaga cierpliwości ale ile radości przynosi!!! Tak jak pisała Kasiorek z serwetkami trudniej. Ja natomiast zauważyłam że wiele zależy od serwetki. Nie wszystkie się nadają. Te które są najlepsze to np. włoskie. Są jakby grubsze choć bardziej miękkie. P.S. Co do spękań Kasiorku to znowu rzecz gustu i niektórzy lubią serduszka i inne bzdety - szczególnie dzieci. Zabawiałyśmy się wydmuszkami i te "popękane" okazały się najbardziej efektowne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 14.04.2006 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 kto mnie nauczy cieniowania?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 27.04.2006 15:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2006 wszyscy się chyba wstydzą pokazać swoje prace Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fatsia 28.04.2006 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2006 Ja na razie zbieram wiadomosci, pierwsze kroki dopiero przedemna. Chce sie za to rzucic na gleboka wode i upiekszyc stare, paskudne szafki nocne, ktore maz widzial juz w malowniczym ustawieniu na smietniku. Pocieszam sie ze jak sie nie uda to nie bedzie mi zal Jak tylko skonczymy remont wrzuce fotki szafek-paskudek i bede prosila o pomoc pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaworzyna 19.06.2006 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 hej! Fajnie, że odnalazłam ten wątek... też mam już kilka dzieł tą techniką wyprodukowanych w swoim życiorysie. Mi trochę nie wychodzą spękania....coś robię nie zgodnie z zasadami wklejcie jeszcze jakieś natchnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 19.06.2006 19:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 hej! Fajnie, że odnalazłam ten wątek... też mam już kilka dzieł tą techniką wyprodukowanych w swoim życiorysie. Mi trochę nie wychodzą spękania....coś robię nie zgodnie z zasadami wklejcie jeszcze jakieś natchnienie pochwalisz się swoimi dziełami?? co Ci nie wychodzi ze spękaniami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaworzyna 20.06.2006 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 pochwalę się jak tylko dopadnę któreś z aparatem... ale w większości zostały one rozgrabione przez rodzinę i znajomych także w domu pozostały mi może ze 2 rzeczy. wieczorem pstrykne im fotę...i uczę się wklejać zdjęcia Jeśli chodzi o spękania to po prostu używałam ostatnio czegoś (co miało tworzyć spękania )co jak już położyłam jako kolejną warstę ...nie poskutkowało .... kładłam to chyba ze trzy razy i nic.... nie wiem dlaczego, naprawdę nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaworzyna 27.06.2006 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 No to nauczyłam się wklejać zdjęcia!!! Hura!! Poniżej obiecana fotka mojego ''dzieła'', które już jest mocno wysłużone ...i bylo moim debiutem ale...pochwalę się...a co tam... http://foto.onet.pl/upload/18/56/_612051_n.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 27.06.2006 18:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 jaworzyna, gratuluję pracy może i ja coś wkleję zachęciłaś mnie czym lakierowałaś tą tacę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaworzyna 27.06.2006 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 Dziękuję za dobre słowo! Lakier miałam Deco Artu, Medium, ''Glanz-Lack''. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts